Rovaniemiläisen elokuvatuotantoyhtion unelma todeksi vuodessa

Rovaniemeläinen tuotantoyhtiö Visual Norden Oy on solminut yhteistuotantosopimuksen saksalais-suomalaisen pitkän elokuvan tuottamisesta. H.C. Andersenin satuun perustuva Lumikuningatar elokuva toteutetaan yhteistyössä Kinder Film GmbH:n kanssa. Kokonaisuudessaan 1,6miljoonan euron budjetilla toteutettava elokuva on nuorelle lappilaiselle tuotantoyhtiölle valtava haaste, mutta myös näytönpaikka, jota on valmisteltu huolella.

Tuotantoyhtiönä Visual Norden on tekemässä pioneeritoimintaa. Heistä tulee ensimmäinen lappilainen tuotantoyhtiö, joka tuottaa kansainvälistä pitkää leffaa. Noin 80% elokuva-alan yrityksistä sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Yksittäisiä elokuva-alan ammattilaisia on Lapissa jonkin verran, mutta tilanne kuitenkin esimerkiksi Norjan pohjoisosiin verrattuna on heikko.  Tärkein tavoite hankkeessa Hakkion mielestä onkin tällä hetkellä pystyä osoittamaan, että Lapista löytyy tuotantoyhtiö, joka pystyy tämän kokoisia hankkeita läpi viemään. Täten toiminnalle saataisiin myös jatkuvuutta. Tuotanto työllistää Suomessa noin 35 elokuvanalan osaajaa, joista suomalaisia on noin puolet. Elokuvan kuvaukset alkavat 18.3. ja kestävät noin kaksi viikkoa. Saksassa kuvaukset ovat noin kuukautta myöhemmin.

”Vuosi sitten teimme strategisen päätöksen keskittyä useiden pienten projektien sijaan yhteen isoon hankkeeseen. Tällä hetkellä olo on aika uskomaton, kun kova ennakkotyö on muuttumassa kuvausvaiheeseen,” hehkuttaa elokuvan suomalainen osatuottaja Pasi Hakkio. Suuren kunnian yhtiön rohkeasta linjauksesta Hakkio antaa yhtiökumppaneilleen Julius Oförsagdille ja Jussi Jokiselle. ”Onnekseni mukana on ihmisiä, jotka pakottavat joka päivä ajattelemaan isosti.”

Vasta 27-vuotias Hakkio on työskennellyt aikaisemmin saksalaisille elokuvatuotantoyhtiöille, joista myös tähän elokuvaan löytyi käynnistävä kontakti. ”Olemme työskennelleet elokuvanohjaajan Karola Hattopin kanssa aikaisemmin yhdessä Ruotsissa. Vuosi sitten hän otti minuun yhteyttä ja kertoi halustaan kuvata Lumikuningatar,” Hakkio avaa hankkeen taustoja. Elokuvan pääareena on saksalaisen tv-kanavan ZDF:n lasten saduille omistettu ohjelmapaikka, jossa elokuvan odotetaan keräävän 2-3miljoonaa katsojaa. Suomessa elokuvan esittää YLE.

Alkuperäisessä Lumikuningatar sadussa on olemassa monia tulkintavaihtoehtoja. Nyt toteutettava elokuva on valinnut keskeiseksi teemakseen nuorten Kain ja Gerdan (12) ensi rakastumisen. Heidän päivät täyttyvät vielä lastenleikeistä, mutta ensimmäinen ihastuminen on jo selvästi ilmassa. Lumikuningatar on kateellinen Kain ja Gerdan onnesta ja päättää ottaa Kain omakseen Lapin jäämaahan, josta Gerdan täytyy lähteä häntä pelastamaan. Elokuvassa nähdään myös suomalaisia näyttelijöitä mm. nimiroolissa Lumikuningattarena. Kain ja Gerdan ystävät taas valittiin castingistä suoraa Rovaniemeltä.

Lappi kuvauskohteena

Suomen Lappi on kansainvälisesti koko ajan kiinnostavampi kohde kuvata ja tehdä tuotantoja. Lapissa houkuttelee puhtaan, eksoottisen ja ainutlaatuisen luonnon lisäksi hyvä infrastruktuuri sekä korkea palvelujen laatu. Missään muualla maailmassa ei pääse yhtä hyvillä yhteyksillä ja raskaalla kalustolla niin lähelle luontoa ja erämaata kuin Suomen Lapissa. Lappilaiset palveluntarjoajat ovat myös joustavia tarjoamaan erilaisia kuvausryhmien kaipaamia palveluja. Taustalla käyttää paikallista osaamista on myös paikallisten toimijoiden tietotaito ja näkemys toimia arktisissa olosuhteissa. ”Tämän jättihankkeen myötä alueelle syntyy tuotantoyhtiö, joka toivottavasti edesauttamaan tulevienkin tuotantojen tulemista alueelle,” iloitsee Hakkio.

Lisätiedot

Pasi Hakkio
Tuottaja, Hallituksen pj.
050-3593512
pasi.hakkio@visualnorden.fi
Visual Norden Oy